Enskild firma rivstartas

I söndags fick jag frågan om jag kunde göra en hemsida. Jag började tänka, och kom fram till att så länge jag fick använda WordPress och någon annans tema, så kan jag sätta upp en sida åt en person ganska snabbt. Jag kan ju använda mitt eget tema också, förstås om det passar sig. Och jag kan minsann skapa en hemsida utan att använda WordPress också, om nu så skulle önskas. Det skulle bara ta lite längre tid, förstås.

Men kunskapen finns där, och tiden går nog att hitta. Om det går att hitta kunder vet jag inte, men vad har jag att förlora?

Jag följde inte guiden helt...

Skatteverket hänvisade mig till Verksamt.se, och jag fick väl något visitkort från dem i Almedalen om jag inte minns helt fel? Då trodde jag inte att jag skulle in på den sidan så fort, men när jag har fått en idé är det svårt att stoppa mig, har jag hört.

Första steget på den sidan är ”Fundera”, men det hade jag gjort färdigt, tyckte jag. Sist tog allting fasligt lång tid alldeles i onödan. Vet man att man inte kommer att ha några löpande utgifter för verksamheten utöver de man har ändå (köpa dator gör man ju för att spela spel, inte mitt fel att den går att använda till annat också) är det inte mycket att fundera på.

Nu ville ju skatteverket ha en hel del siffror av mig, och det är ju svårt att veta på förhand om man kommer ha 0 eller 100 kunder, så jag skrev in siffror utefter vad jag tyckte att det kunde vara värt att betala i skatt utifall att, och så får jag väl jämka mig hit eller dit om det drar iväg alldeles.

Andra siffror man ville ha var hur mycket jag betalat dem i skatt hittills (har de redan supit väck de stålarna?) och hur mycket jag har i lön. Man kan tycka att de redan har de siffrorna. Det hade de också. Jag gick och hämtade dem i mitt skattebesked.

Antingen var det urbota korkat upplagt eller så missade jag något viktigt. Mina lönebesked är inte här hemma, och jag vill inte hämta dem innan jag kan ansöka. Jag vill bara kunna betala skatt för pengar jag tjänar, ok?

Men på det stora hela måste jag säga att det blivit ännu lättare att ansöka än det var tidigare. Jag har för mig att vi skickade in fysiska papper då. Nu skrev jag under med BankID och såg glad ut. Det var en enkel process med svåra frågor, och hela tiden visste man var i processen man befann sig, precis som en sån där webbshop som Emma brukar jämföra med när hon vill att vi ska förenkla deltagande i politiska processer.

En svår fråga var vilka SNI-koder man hade tänkt sig. Inte hade väl jag tänkt på det. Men det var ju bara att söka sig fram och så höfta lite. Jag hoppas man kan ansöka om att lägga till om det skulle behövas.

Nu är allt inskickat i alla fall, och det är bara att vänta och se om någon ilsken person på skatteverket ringer och vill kräva att jag förklarar mig. Något namn har jag inte tänkt skydda på bolagsverket i nuläget, så det kan vi ta senare om jag känner att det behövs.

Så nu vet ni vad jag har i kikaren framöver. Ska kanske se över upplägget här på vidde.org med anledning av detta, men det får komma senare när jag fått igenom det hela.

8 tankar kring ”Enskild firma rivstartas

 1. Pingback: Johanna Julén
 2. Låter intressant. Funderat på att göra samma sak själv.
  Men är lite osugen på att behöva vänta till december innan man får skatteåterbäringen.. (tror det är så för enskilt bolag?)

  Tror man kan få rätt bra deal hos banken som enskild firma, typ 650kr / år för bankgiro/postgiro nummer + visa kort kopplat till sitt konto. Har jag för mig..

 3. Jag bryr mig inte om när jag får skatteåterbäring, bara jag får den. Men gäller det skattad inkomst från anställning också? Känns som att den kan komma separat…

  Bra tips om banken, det ska jag kolla upp!

  Visst känns det som att jag verkligen tänkt igenom det här? 😉

 4. Som jag har förstått det så gäller det all skatt, skatten för ”vanlig” anställning och det ”egna” företaget räknas på samma sätt (fast redovisas kanske olika på deklarationen).

  Ibland ska man inte tänka för mycket, just go with it!

  Bara se till att alla papper kommer till skatteverket rätt sen.

  Lycka till!

  1. Jag kan nu med erfarenheten säga att skatteåterbäringen verkar komma ungefär som vanligt. Det beror lite på hur snabb man är på att deklarera. Företagets deklaration görs tillsammans med den privata (fast på egen blankett, förstås).

 5. Jo, de brukar vilja ha en massa papper. Jag ska titta på det också, hade även varit trevligt att få välja vilken månad man ska deklarera, men någon sådan ruta fanns inte…

  Nej, den som tänker för mycket är upptagen med det. =)

 6. Jo, ska säga till när jobben hopar sig! Men nu klickade jag för att inte anställa någon i ansökan. Hade tänkt ha det hela på sidan, bara. Mer för att kunna fakturera och betala skatt på vad får betalt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.