Vad är FA-skatt?

Ibland får jag frågan om jag har F-skatt. Då svarar jag att jag har till och med FA-skatt! Då får jag nästan alltid följdfrågan vad det är för något.

Det är egentligen ganska enkelt. Vi kan börja med A-skatt, för det är du säkert redan bekant med, även om du inte brukar använda det ordet. A-skatt har man när man är anställd och får lön som man skattar för. Din chef (eller lönekontor) brukar säkert vara behjälplig med att betala skatten åt dig, så att det som landar på ditt konto är pengar du får behålla i slutändan. Förhoppningsvis dras lite mer än du ska betala så att du får tillbaka på skatten sedan. Annars får du betala in senare, och det brukar inte vara uppskattat.

Men nog om det, du vet ju hur det fungerar redan!

F-skatt har företag för att betala in skatt på liknande sätt, men då betalar man en procent av vinsten istället. I aktiebolag är procentsatsen lägre, men då får man tänka på att man inte bara kan plocka ut pengar ur företaget som med enskild firma och handelsbolag, utan man får ta det som lön, och då betalar man ju A-skatt igen.

Alltså, privatperson som får lön har A-skatt och ett företag har F-skatt för att betala skatt på vinsten.

Nu kommer vi till det speciella med enskilda firmor; de är inte skilda från personen som driver dem. När man startar en enskild firma blir man i princip ett företag. Alla skulder företaget har är egentligen dina privata skulder. Om företaget skulle behöva gå i konkurs så går man i personlig konkurs. Jag har inte provat det, men jag inbillar mig att det inte är så kul.

Men det var nackdelen. Fördelarna är bland annat att det är lätt att starta en enskild firma. Det kostar ingenting egentligen, och det är bara att fylla i på Verksamt.se vad för typ av verksamhet man vill bedriva.

Jag fyllde i att jag skulle ha FA-skatt, för jag har ju både ett företag och en lön som ska beskattas.

Men om man inte behöver ta ut lön ur en enskild firma, varför har då jag A-skatt också?

Jo, för jag är anställd av Loopia, där jag även är återförsäljare. Alla timmar jag jobbar hos dem får jag lön för (såklart), och därför behövs A-skatt. Skulle jag ha sagt upp mig därifrån och bedrivit mitt företag på heltid hade jag bara behövt F-skatt, men nu gör jag alltså båda och har kombinerad FA-skatt.

Hängde du med? Här kan du läsa mer om F- och FA-skatt hos skatteverket!

Du vet väl att om du beställer genom mig istället för direkt genom Loopia så slipper du startavgiften? Klicka här för att beställa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.